Groenteteelt + verwerking
Broccoli
In de eind jaren ’80 zijn we begonnen met het telen van broccoli. Deze teelt paste prima in onze bedrijfsvoering. Op dit moment hebben wij een areaal van 80 ha.
Wij starten begin maart met het planten van de eerste broccoliplantjes. Deze worden afgedekt met doek om ze te beschermen tegen vorst en wild, zoals hazen, koolduiven, eenden en ganzen. Tot begin augustus worden elke week nieuwe planten geplant, zodat de oogst gespreid wordt.
Vanaf eind mei tot half november wordt er elke dag broccoli gesneden. Deze worden in kuubskisten getransporteerd.
Op het bedrijf worden deze kuubskisten de koelcel in gereden om de broccoli te koelen tot zij een kerntemperatuur hebben van 1 tot 2 gr C. Voordat de broccoli in folie wordt verpakt, moeten zij echt deze temperatuur hebben bereikt. De ademhaling van de broccoli staat dan stil en zal, eenmaal verpakt in folie, lang houdbaar zijn. Bij een te hoge temperatuur gaat de ademhaling in de folie door en wordt de broccoli zeer snel geel in de winkel.
Naar de wens van de klant wordt de broccoli vervolgens verpakt in folie of ongeseald afgeleverd. Dit kan in vele fustsoorten (zowel EPS of karton). Hierbij geeft de klant o.a. aan of de broccoli gestickerd moet worden, hoeveel stuks hij in een kist wil en wanneer de partij klaar moet staan.